Cuma, Mart 10, 2017

Nefis bir sebzeli yemek

Yumurtalı Sebze
"kereviz"


                   Merhaba Sevgili Misafirler,
       “Misafirler” dediğim zaman hep de  kahve   geliyordu aklıma ve “Nasıl misafirperversin sen?” diye kendime kızıyordum. Bu sefer size kahve ikram etmeye karar verdim. Tıklayın kahve’ ye hemen gelsin kahveniz önünüze. Afiyet olsun. 😉
                Siz afiyetle kahvenizi yudumlarken ben de şu geçen  PazarGözlemim-2 ve yaşanan hayatlar. Yazımda söz verdiğim yemek tarifini yazayım bari. Yemek tarifi veren blogger’lar sakın kızmasın bana, siz de kimselere bahsetmeyin olur mu? Bir seferlik olacak belki de böyle bir şey. Bu iş aslında şaka gibi bir şey bana göre. Ama yapılan iş yani yemek gerçek.

                Alt ve üst komşulara da vermiştim ya, takip ettim birkaç gündür; kimse rahatsız olmamış. Biz zaten olmadık. Demek ki garanti bu iş. Çekinmeden yapıp yiyebilirsiniz demektir.
                Neler almıştım o gün bir bakayım o yazıdan:
"ebegümeci"

                   Malzemeler:

                               Ispanak: yarım kilo,
                               Dere otu: 2 bağ,
                               Maydanoz: 1 bağ,
                               Ebe gümeci: 1 bağ,
                               Kereviz: 1 orta boy kerevizin yalnızca yaprakları,
                               Soğan: irice bir baş kuru soğan,
                               Yeşil biber: 1 adet orta boy biber,
                               Domates salçası: 1 yemek kaşığı,
                               Çiçek yağı: 1 su bardağı civarında,
                               Tavuk yumurtası: 5 adet büyük boy,
                               Kırmızı pul biber(acı): yarı yemek kaşığı,
                               Sarımsak: 5 büyük diş,
                               Tuz: isteğe göre,
                               Su: 1 bardak civarında kızgın su veya dibine yapışmaması için kendi kararınıza göre,
                Yeşilliklerin tamamını temizleyip, bir geniş kap içinde normal klorlu çeşme suyu ile doldurup içine bir yemek kaşığı kadar sirke atarak yeşilliklerin tamamını içine batırıyoruz. Yarım saat kadar bekleyerek mikrop ve parazitlerden arınmalarını sağlıyoruz. Sirkenin ve klorlu suyun en iyi dezenfektan olduğunu hatırladım bir anda. Öğrencilik işte, öğren de bir gün lazım olur belki. Günü gelmiş demek ki ben de kullandım o bilgiyi.😉
                Yeşilliklerimizin tamamını nasıl hoşunuza gidecekse o büyüklükte kıyıyoruz, genişçe bir kaba paçal yaparak koyuyoruz.  (Yeşillikler: ıspanak, dere otu, maydanoz, ebegümeci, kereviz yaprakları.) yeşilliklerin üzerine kırmızı pul biberi dağıtarak ilave ediyoruz, sarımsağı çok ince kıyıp yine üzerine dağıtıyoruz, kararınızca isterseniz tuz ilave ederek tekrar paçal yaparak iyice karışmasını sağlıyoruz ki bir malzeme bir noktada yığılıp kalmasın.
                    Şimdi ocağın başına geçme zamanı hanımlar, baylar:
                2 litrelik bir çelik tencereye, 1 su bardağı civarında çiçek yağı koyup ocağın altını orta derece açıyoruz, soğanı ve yeşil biberi ince ince kıyıp içine atıyoruz. Hafif pembeleşmeye başladığı zaman altını tamamen kısıp salçayı ilave ederek karıştırıyoruz; salçanın çiğ kokusu kayboluncaya kadar. Salçanın kızardığına karar verdiysek eğer, bir su bardağına yakın kızgın su ilave ederek, diğer hazırladığımız paçal yeşillikleri de tencereye boca ediyoruz. Ateşi kısık tutarak tencerenin kapağını kapatıyoruz ve bekliyoruz yeşilliklerin sulanıp erimesini. Arada bir dibini kontrol ediyoruz bu arada. Eğer yapışma ihtimali varsa sudan azar azar ilave ederek, eriyen malzemenin kıvamını katı tutuyoruz böylece.
                Malzeme tamamen eriyip renk değiştirince, yani pişince alt-üst ediyoruz tencerenin içindeki malzemeyi. Beş on dakika kadar daha bekleyip, tencerenin içini düzleştiriyoruz ve arkasından 5 adet tavuk yumurtasını öbek öbek kırıp hiç dokunmadan bırakıyoruz. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp 5 dakikaya yakın daha bekleyip yumurtaların sarısının pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Eğer pişmişse tencerenin kapağını kapatıp bir 5 dakika kadar daha oturmasını bekliyoruz.
                Bu arada sofrayı hazırlayarak işi de hızlandırmış oluyoruz elbette. Kim yapar o işi bilmem gari. 😉       Keşke bu tarifi 8 marttan önce verseydim. Haydi hemcinslerim, kıyak geçmiş oldum size bu arada!
            Servis tabaklarına birer yumurta gelecek şekilde alıyoruz ve üzerine isteğe göre dallanmış maydanoz serpiştirebilirsiniz. Limon kullanabilirsiniz. Yanına ilave olarak artık siz kendi zevkinize göre bir salata veya pilav yapabilirsiniz. Afiyetler olsun size.
            Benden buraya kadar gari, haydi hoşça ve mutluca kalın. Epeyce yoruldum, kendime bir yorgunluk kahvesi yapayım bari.
                                                                                                          09-03-2017
                                                                                                          Halil GÖNÜL😉

"Bilgi Paylaşarak Çoğalır" diyorsanız, 
 PAYLAŞIN Lütfen
Görsel: Pixabay.com

2 yorum:

  1. Çok sağlıklı bir tarif anlatımınız da çok güzel. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim nazik ziyaretiniz ve yorumunuz için, Sevgili Kader K; Beğendiğinize sevindim

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.