Pazartesi, Aralık 11, 2017

Bu Çağdaş Kölelik

"Çağdaş köle"

Kölelik mi?

                Köleler ne yapıyordu? Nasıl yaşıyorlardı? Nasıl alınıp satılıyorlardı? Kölelik aileden çocuğa geçiyordu öyle değil mi? Eskilerden bahsediyorum…
                Nasıl mı sorular, nereden mi çıktılar? İşte öylesine sorular, hem de öylesine; öyle ki tıpkı bizi sizi tarifleyen sorular. Alınmayın canım hemen. Kölelik mi kaldı, hangi asırda yaşıyoruz canım. Millet uzaya gidiyor bense kölelikten bahsediyorum bu zamanda. Ne hoş! Ne hoş mu yoksa nahoş mu demek lazım acaba? evet bence na-hoş hatta nah-hoş(!)
                Bir söz söylerler hani; "insanın akılsızı doktordoktorun akılsızı cerrah, cerrahın akılsızı beyin cerrahı olur." mu, ya da buna benzer bir şeydi işte. Galiba insanların köle olanlarından bazıları da yazıp, çizip, gevezelik edip duruyorlar. Aslına bakılırsa yaptıkları hiçbir şey yok köleleri aydırmaya çalışmaktan başka. “Ya ne uğraşıyorsun canım bırak, bir tekme de sen vur kıçına koştursun dursun yahu!” diyenler oldu akan zaman içinde ama kıçına vurulsa da ümüğü sıkılsa da ayılmadı bu koyun sürüsü köleler. Aymazlar velhasıl, bir kemik gördüler mi arkasından koşarlar ağızlarının suyunu akıta akıta, nereye gittiğini de bilmeden.
                Köleyiz ya, basbayağı köle işte, aileden çocuğa geçen kölelik bu. Arada sıyrılıp çıkanlar var elbette, anasını babasını kes deseler hiç bakmaz gözlerinin yaşına onlar da.
                İçinde bulunduğumuz çağda köleliğin şekli şemalı modaya uygun, modalara uyuyor köleler de hem de ne uyuyorlar ya, rengarenk, al birini vur ötekine. Kendinin farkında değilse canlı denilen yaratık nenin farkına varır ki; bir şeyin farkına varmasını beklemek hata zaten taa baştan.
                Köle köledir canım, başka bir izahı da yoktur, birilerine yaranıp da üç kuruş almaya uğraşıyoruz ömrümüz boyunca ve bunun adı karın tokluğu demektir. Dedim ya bazıları şanslı, karınlarını bari doyurabiliyorlar.
                Kaç tanenizin yatı, katı var? Başka bir deyişle kaç kişi yat ve kat almayı planlıyor içinizde, eminim vardır belki de haksızlık etmeyeyim. Ben nereden bileyim canım kaç kişi olduğunuzu(!)
                Bütün yatlar, katlar sizlerin olsun ben istemiyorum zaten.  Arada beni de bindirirseniz hani şu yakan sıcaklarda, hayır demem vallahi sevgili az köleler.
                Çekemeyenin gözü çıksın canım; olur mu öyle şey hiç. Komşuda pişer bize de düşer. Komşu komşuya baka baka kararır mı yoksa ağarır mıydı? Aklım karıştı işte oturduğum yerde.
                Uykusuz geceler böyle sapıttırıyor işte insanı, ne diyeceksiniz bazen devreler karışıyor da peltede.
                Hoşça kalın.
10.12.2017
Halil Gönül 

Görsel: Google Görseller

4 yorum:

  1. Haklısınız, hepimiz çağdaş köleleriz. Ve öyle olduğunun farkında olmayan... Azla yetinen, alkış tutmaya alıştırılan, derinlemesine düşünmeyen... Ama çağdaş. Bu deyişle avunuyoruz şimdilik...

    YanıtlaSil
  2. Platon bile üç sene kölelik yapmış. Onun kölelik hikayesi de öğretisini diğerlerine ulaştırmak için yollara düşünce başına gelmiş. Eski dönemlerde, yola çıkmak şimdikinden kat kat zor. Özgür nice insan kendisini eşkiyalar tarafından köle diye satılırken bulmuş.
    Diyeceğim o ki, Platon'un o durumunu öğrenince sanki "ben kim oluyorum?" Moduna girdim. Eğer öğrencisi veya dostu onu fark etmeseymiş köle olarak ölecekmiş.
    Baya yüklü bir kefaret parası ödenmiş... Platonun kurulmasına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bahce perim,
      Evet, bu hikayeyi ilk kez duyuyorum; bunun cinsi halkalı veya tasmalı kölelik. Şu koskoca fili 3-5 yaşlarında bir çocuğun yularından tutarak dolaştırmasını hayal ettiniz mi hiç veya internet ortamında o resmi gördünüz mü bilmiyorum ama köleliği kabullenince türü ne olursa olsun farketmez, halkalı veya halkasız. halka beynimize vurulmuştur çünkü. bizlerin köleliği beyni tasmalı kölelik bence. Dediğiniz gibi platon şanslıymış, kefaletle kurtulmuş; bizlerin o şansı yok maalesef. Çünkü ortada köleliğini fark eden yok, dolayısıyla köle de yok. kim kime niçin kefalet ödeyecek? Bence böyle sevgili hemşerim. Sevgilerle ve hoşça kalın. Özgür kalın.

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.