Salı, Mart 13, 2018

Çıtır Erik ve Çıtır Kız-6-Ayrılık

"Tatilden dönüşleri"

Çıtır Kız'dan Ayrılık

                Uzun bir süre -bir ay kadar- hiç görmedim ama evlerinin önünden geçmeye devam ettim. Yine bir gün giyinip kuşandım, saçlarımı taradım yola düştüm, tam da evlerinin olduğu sokağa döndüm, babası arabadan indi. Arkasından anası ve kendisinin indiğini gördüm. İçim pır pır etti o an. Bacaklarım birbirine dolanmaya başladı ve ben yürümek için var gayretimle devam ettim.
                Beş on metre var veya yoktu ki Çıtır Kız beni gördü, uzaktan gülümsemeye başladı valiz elinde. Utana sıkıla yaklaştım yanlarına, soran olursa markete gittiğimi söylemeyi düşündüm. Dışarıdan geldikleri belliydi valiz ve bavullardan. Arabanın yanında bir sürü eşya olmuştu boşaltılan arabadan.
                “Hoş geldiniz” diyebildim titrek bir sesle. “Hoş bulduk” dedi çıtır kız hepsinden önce. Telaşlı görünen babası başını çevirip baktı yüklendiği bavul ve valizlerin arasından “hoş bulduk evlat” dedi sıkıntılı bir halde. “Ben alayım” diyerek elindeki iki valize el attım gözlerine bakarak. Babası da baktı gözlerime bir an ve “sağ ol delikanlı bakalım göründüğün kadar büyümüş müsün?” deyince birden her iki valizi de sırtıma attım. Kolum kırıldı sandım ağrısından. Ağırlarmış oldukça. Babası çok şaşırmış bir halde telaşlı telaşlı “yavaş ol evlat yavaş, bir yerini inciteceksin” dedi ama ben duymuyordum sanki dediğini ve bir an önce çıkmalıydım merdivenleri yoksa yarı yolda kalma tehlikem vardı. 
            Son birkaç basamak kala diz bağlarım çözüldü, kalbim güm güm atmaya başladı, kız duyacak diye ödüm kopuyordu kalbimin sesini. Bir ter boşandı valizi kapının önüne koyunca. Nefes nefeseydim arkamdan bir süre sonra Çıtır Kız yetiştiğinde. Alnımdan, gömleğimden ter boşanmıştı ve belliydi, tapamın sıkıştığı ama ben dimdik ayakta duruyordum işte.
               Anası kapıyı açtı ve içeriye girdi.  Çıtır Kız girip elindekileri hemen kapının arkasına bırakıp geldi yanıma ve babasının içeriye girmesinden sonra valizin birinin diğer sapından tuttu birlikte içeriye taşıdık. Hemen kapının arkasına bırakmamızı söyledi bana ve kurtardı büyük bir yükten. Bir daha kaldırıp bir adım atacak halim yoktu çünkü.
                “Ben gideyim, hoşça kalın” dedim ve kapının önüne çıkar çıkmaz “olur mu evladım öyle, olmaz. Gir içeriye, gel haydi. Kızım getir arkadaşını, bırakma sakın” dediğini duydum anasının. Köyde sık sık duyduğum bir söz çınladı kulaklarımda o zaman “anasına bak kızını al, kıyısına bak bezini al.” Bir manası yoktu benim için bu sözün o ana kadar. Ama şimdi çok fazla anlamlıydı artık. Anası bu kadar sıcak ve anlayışlı ki, kızı da tıpkı anası gibi hatta daha da fazla anlayışlıydı. Kafamın içi fırıl fırıldı düşündüklerim şeylerden.

                Gözümde izbandut çocuk canlandı “eğiiil” deyişi ve izbandut oğlanın üstümden yuvarlanması, önüme düşüşü, kıvranması, alnı soyuk ve ona çıkışan Çıtır Kız. Beni sopa yemekten kurtarmıştı beni incitmeden. Erkek kızdı doğrusu, akıllı, düşünceli ve kibar bir o kadar da hanım hanımcıktı o yaşına rağmen. Atasözleri daha da çok hoşuma gitmeye başladı o zamandan beri.

                Çıtır kız elimden tutarak içeri çekti anasını işaret ederek kafasıyla. Bir taraftan da gülümsüyordu. “Anam şerbet yapıverecek sana, haydi gel mutfağa gidelim” diyerek önümden yürüdü elim elinde. Hayatımda içtiğim o kadar tatlı ve bir o kadar serinleten bir şurup hatırlamıyorum. Biraz daha kalabilmek için bazen ağzıma götürdüğüm bardaktan yalnızca dudaklarımı ıslatıyor, yudum almış gibi yaparak yutkunuyordum.
          Çıtır Kız anladı sanıyorum, gülümsemeye başladı ve istersen daha var dedi. Bir süre daha oyalandıktan sonra şurup bardağıyla en sonunda an gelmişti, dibinde kalan son damlaları da yudumladım ve teşekkür ederek bıraktım bankoya bardağı. “Ellerinize sağlık teyze, çok güzel olmuş” dedim anasına ve izin istedim istemeye istemeye.
                                                                                                                                             06.11.2017
                                                                                                                                             Halil Gönül
6/6


Görsel: Google Görseller

2 yorum:

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.